Fenrir, Viking snijwerk

Fenrir, een monster of een gevolg?

Fenrir is de wolf uit de Noorse mythologie waarvan meestal enkel het eindverhaal gekend is; namelijk dat hij Odin vermoordt bij het einde van de (goden)wereld.

Het mooie aan de Noorse mythologie is dat de goden fouten maken, ze typische menselijke gedragingen stellen zoals macht(misbruik), misleiding, hebberigheid, maar ook liefde en genieten… en dus de symboliek hierachter gaat dieper dan puur een monster, een duivel, die de ‘mooie’ godenwereld vernietigd.

Fenrir, zoon van Loki, is als pup opgevoed door de goden maar groeide uit tot een gigantisch sterke ‘eigenheid’, “monster” in de verhalen. Fenrir laat ieder jaar aan de goden zijn nieuwe, grotere kracht zien en gaf tegelijkertijd verdoken aan dat hij zijn diensten aanbood aan de goden. Maar de goden en Odin in de eerste plaats, vertrouwden hem niet. Ze hadden schrik dat hij sterker werd dan hun. Wat ook zo was. Gevolg het bekende verhaal waar Fenrir door een list van Odin in de val werd gelokt en geketend werd voor de rest van zijn leven. Fenrir spreekt dan zijn vloek uit over de goden die hij bij het einde waar maakt.

Zijn gedrag is dus eigenlijk het gevolg van het niet gebruiken van zijn sterke kant, het ontkennen van de eigenheid.

Fenrir staat bij ons dan ook symbool voor:

  • Je persoonlijk, interne ‘eigenheid’
  • Een ‘eigenheid’ binnen een organisatie
  • Of de organisatie als ‘eigenheid’

Wat betekent dat dan?

Je interne eigenheid staat voor wat jij eigenlijk echt wil doen of zijn, je verlangens en/of dromen. Als je hier niet correct mee omgaat, leidt dit in veel gevallen tot ‘vernietiging’ van zaken in je leven of je gezondheid, oorzaken waaraan je je vastklampt door bv. een geloof dat het ooit wel zal beteren, bv. in relaties, bij burn-out,…

Een eigenheid binnen een organisatie; een nieuwe ‘sterke’ kracht wordt aangetrokken met het potentieel de organisatie te laten groeien. Maar door hem of haar niet juist in te passen binnen een organisatie kan dit leiden tot vervelende toestanden binnen een team of groep en wordt hij/zij ook wel eens een strever genoemd of een ambetant persoon. Is het misschien omdat hij/zij soms ook aanzien wordt als een bedreiging voor de gevestigde orde/management?

Wanneer de organisatie zelf de eigenheid is bedoelen wij dat er bv. een grote verandering gaat doorgevoerd worden, met goede bedoelingen, nieuwe strategieën,… maar dat dit door, vaak slechte communicatie, zo helemaal niet verstaan wordt door de medewerkers. Met ook hier, mogelijks, een mislukt project tot gevolg.

Dus als wij zeggen: “Changes from Within”, of “Dare to Be”, dan bedoelen wij: durf alles op tafel leggen, zoek de positieve kracht in wat er in de eerste plaats misschien uitziet als een ‘monster’. Zoek naar de (kleine) veranderingen binnen jezelf, je team of organisatie, die zorgen dat je wel kan genieten van wat je doet,  kan doorgroeien tot een succesverhaal of kan openbloeien tot wat voor jou een succesvol leven is.