“MET ONS HUIS OP WIELEN OMZEILEN WE ELKE FILE”

Limburgs koppel ruilt woning in voor camper

Het Belang van Limburg.

HASSELT / HALEN –Het uurtje filerijden op de E313 richting Antwerpen van maandagochtend was slechts een voorproefje van wat u vanaf 1 september op de baan staat te wachten: ellenlange ochtend- en avondfiles. Geen zin om de komende tien maanden weer dagelijks staan aan te schuiven? Doe dan zoals Erna en David, die hun huis in Halen een half jaar geleden inruilden voor een uit de kluiten gewassen camper.

De drukte op onze (snel)wegen stijgt nog elk jaar, maar voorlopig lijkt de Belg niet van plan om koning auto aan de kant te schuiven. “Tot 2015 was ook ik een van die hardnekkige filebeestjes”, vertelt de Limburgse psychologe Erna Claes, die samen met haar partner David van de Winckel trainingsbureau Fenrir Consult runt, dat cursussen rond welzijn aanbiedt. “Als doctor in de psychologie was ik dagelijks bezig met geluk, maar zelf zat ik wel elke avond te stressen in de file naar huis.”

Anonieme hotels

Omdat Erna cursussen in heel Vlaanderen geeft, zat er door het drukke verkeer soms niets anders op dan ’s avonds na het werk een anoniem hotel te boeken. “Als ik twee dagen na elkaar in Gent aan de slag moest, loonde het de moeite niet meer om naar Halen te karren. Normaal neemt die rit minder dan anderhalf uur in beslag, maar door de files deed ik daar soms drie keer zo lang over.” Verloren uurtjes tussen twee opdrachten bracht de Limburgse noodgedwongen door in deprimerende snelwegrestaurants, terwijl partner David thuis van achter de computer de administratie verzorgde. “Fenrir consult is een project van ons tweeën, maar we leefden steeds meer langs elkaar door. Ik zat constant op de baan, terwijl David thuis in Halen zat.”

Huis op wielen

Eind vorig jaar gooide het koppel het roer drastisch om. “Een camper bleek dé oplossing om de balans werk-vrijetijd weer in evenwicht te brengen.” De twee verkochten hun huis en ruilden hun vaste stek in voor een Fiat Ducato, voorzien van alle basisbehoeften zoals een douche, toilet, bed, koelkast, zonnepanelen en keukentje. “Sinds januari leven wij in onze camper, samen met onze hond Zina en kat Rosie. Terwijl ik een training geef, werkt David op z’n computer in ons huisje op wielen. Een minuut na m’n laatste training ben ik alweer thuis. ”

Het ondernemersduo blikt tevreden terug op hun eerste half jaar als nomaden. “Hoewel we aan luxe en levensruimte hebben ingeboet, is onze levenskwaliteit er zienderogen op vooruit gegaan. Waar wij ’s nachts parkeren? Vlaanderen heeft een rijk netwerk aan parkeerplaatsen voor kampeerauto’s. Daarnaast hebben we in heel het land vrienden waar we terechtkunnen voor onder meer vers water. En in de winter wordt het in een mum van tijd gezellig warm in de camper.”

Uitvalsbasis

Helemaal ontworteld zijn David en Enra nog niet. “Omdat je voor een onderneming een vast adres nodig hebt, hebben we een klein appartement in Hasselt gekocht. Dat kan in uiterste nood dienen als uitvalsbasis, maar we willen er zo weinig mogelijk tijd doorbrengen. Onze camper is nu ons huis.”