Aalst, 06 juni 2018

Tijdens onze beslissingsfase in 2016 hoe het nu verder moest met ons eigen work/life balance was één van mijn punten het onderhoud van onze grote tuin.  Een eigen tuin is prachtig en de combinatie die wij hadden van een ‘onderhoudsvriendelijke’ tuin met een bos en omliggend natuurgebied was zeker de moeite. Maar toch, zonder onderhoud gaat dit niet. Toen we dan beslist hadden om van huis te zijn met onze camper, was dit dus één van die vragen: “Wat doen we daar dan mee?” Nu het vervolg kennen jullie al.

Vandaag staan we, zoals wel meerdere keren per week, in of aan een (stads)park waar we kunnen genieten van een onderhouden ’tuin’ ;).  En hier in deze staat er een picknick tafel vlak aan de camperplaats. Meestal hangen hier wat jongeren rond maar vandaag zat er een jong koppel met een kindje van een jaar of 5 te genieten van een echte picknick. Bij het afruimen van onze en hun tafel geraak ik even in gesprek met Luc. Mijn vermoeden was dat ze misschien op een appartementje woonden en bij dit mooie weer ook graag buiten aten, maar de man zegt; “Als ik moet kiezen tussen onze tuin en hier… dan kom ik veel liever naar hier.” Ik keek hem een beetje verwonderd aan en hij gaat verder, “Thuis in de tuin zit ik niet rustig, ik zie daar alleen maar werk, hier is alles tenminste al in orde.”

Tja… meestal rollen we gewoon in een patroon dat we kennen zonder dat we ons veel vragen stellen of dat het dan wel is wat we echt zoeken. Een eigen plek/tuin is prachtig! Wij hebben daar zelf ook intens van genoten. Maar eerlijk gezegd, ik heb vroeger nooit dat gevoel van Luc gehad over mijn tuin. Wij genoten daar (met werk) iedere dag van.

Zulke opmerkingen zijn een belangrijke graadmeter over hoe je naar je eigen leven kijkt en dus zaken die we best niet ontwijken. Ik zeg niet dat Luc nu zijn huis moet gaan verkopen, maar het geheel eens nuchter bekijken kan zeker geen kwaad.

Beslissingen die genomen zijn, zijn nooit verkeerd, maar steeds genomen in een situatie die toen OK was. Maar situaties en mensen veranderen, dus bepaalde beslissingen moeten misschien ook veranderen voor een aangenaam leven in een aangename toekomst.