We staan weer eens in de boekskes. Artikel bij EOS magazine en Motoren en Toerisme oktober 21.

KANTOOR OP WIELEN

Een paar jaar geleden ruilden David en Erna hun mooie huis in voor een camper en een
appartementje. De kat en de hond gingen gewoon mee In 2021 vinden we het stel nog steeds in hun
‘Hüsbus’. Met hun balans tussen werk en privé zit het helemaal snor.
Het idee komt door het werk.
Erna Claes, doctor in de psychologie, is zelfstandig consultant en David Van de Winckel doet de boekhou-
ding, de planning en de rest. “Professioneel is Erna elk dag bezig met welzijn en geluk, maar zelf zat ze voortdurend te stressen in de file. Op de duur boekte ze steeds vaker een B&B, als ze een paar dagen na elkaar in dezelfde regio moest zijn, of zat ze tussen afspraken in te wachten in een tankstation of een Lunch Garden. Toen zijn we gaan nadenken en zo zijn we bij een camper uitgekomen.”
PLOOIFIETSEN MEE
De camper was van meet af aan een thuis. “We kozen bewust voor een kleiner, niet te breed model, waarmee je je vlot kunt verplaatsen en snel door het verkeer kunt. Bij het parkeren is de hoogte wel verraderlijk. Wat inrichting betreft, tja… De ene is mooier, de andere moderner, maar de basisindeling is
veelal vergelijkbaar. Wat we qua interieur wel hebben aangepakt, is het garage- en slaapgedeelte.
In plaats van twee bedden in de lengterichting hebben we voor een dubbel bed dwars gekozen,
zodat er meer ruimte overbleef voor onze plooifietsen.”
Al EENS AFWISSELEN
David en Erna hebben ook gein­vesteerd in lithiumbatterijen en een boosterlader. “Voor ons is de camper immers ook écht een kantoor.” ln het begin hielden ze hun huis nog aan, maar na een tijdje begon het tegen te steken om de hele week weg te zijn en vervolgens twee dagen in de weer te zijn met tuinonderhoud en schoonmaak. “Vandaar de keuze om het huis in te ruilen voor een appartement. Af en toe is het immers toch prettig om in een echt groot bed te slapen, lang te douchen of
uitgebreid te koken. Erna heeft er ook een trainingsruimte.”

SPONTANE REACTIES
De klanten reageren voortdu­rend enthousiast. “Zo’n camper is een geweldige ijsbreker. We
krijgen zelfs geregeld het aan­bod om in iemands tuin of op de oprit te staan. Ook onderweg
maken de ontmoetingen het camperleven mooi, zeker als je wegblijft van de grote toeristische assen. Mensen komen met je praten, vertellen hun reis- of levensverhalen, en je wordt spontaan uitgenodigd. Italië, Spanje en Frankrijk hebben we nog niet met de camper bezocht, maar zowat heel Oost-Europa, van de Zwarte Zee tot de Oostzee, en een groot deel van Scandinavië wel.”
Sant in eigen land

In België zijn er ook heel wat mooie camperplekken,  al is het  in de zomer op toeristische plaatsen ronduit rampzalig. Gelukkig komen er steeds meer camperplaatsen bij. “Ik heb begrepen dat sommige Vlaamse gemeenten er tegenwoordig subsidies voor uittrekken,” zegt David Van de Winckel. “Veel camperaars zijn natuurlijk big spenders, die vaker uit gaan eten en lokaal kopen.” Wat zou je anders doen? “Qua camperleven? Niets. Alleen zou ik een volgende keer opteren voor een camperdesigner of -bouwer. In België zijn er enkele, zoals Juga in Tessenderlo of Hobus in Herentals. Het kostenplaatje ligt hoger. maar Je kunt de camper wel naar wens indelen.”