9 augustus, Veliko Tarnovo, Bulgarije.

Rust en stilte is het enige wat hier geldt aan de oever van de rivier, de natuur zorgt voor de achtergrond geluiden. We staan op een “no-nonsens” kampeerplaats van “den Cliff”, een Engelsman die hier een tiental jaar geleden is neergestreken en rustig zijn ding doet.

Later op de avond arriveren 2 andere Van’s . En de gemoedelijke sfeer van de camperplaats draagt algauw bij tot een kennismaking. Jurgen en Anita uit Zwitserland, in hun begin 50, kinderen de deur uit, zijn bezig aan een rondreis door Europa met eindbestemming Griekenland. Zij hebben hun reis 2 jaar voorbereid en dat is te zien; een Van met een aanhanger erbij, volgeladen met alles-wat-maar-nodig-zou-kunnen-zijn-mocht-er-iets-misgaan. Planning was duidelijk zeer belangrijk, de risico’s inschatten en beperken. Jurgen laat dat dan ook zien door een stevige werkkist erbij te halen om een herstelling uit te voeren aan de onderzijde van zijn Van. Na een uurtje Zwitsers  gevloek slaat hij zich kloek op de borst; het is gemaakt! (met 2 straps).

Het verhaal van Alexsander en Zofia is er eentje van een ander kaliber. Begin dertigers, uit Polen, die een nieuw leven aan het opbouwen zijn in Nederland. Zij wonen er al 6 jaar en spreken een aardig woordje Nederlands. Zij hebben deze zomer besloten om een ‘roadtrip’ te maken naar Griekenland; dus even op het vliegtuig naar Polen, daar een aftands busje opkopen, wat basis herstellingen uitvoeren, zoontje van 3 en schoonmoeder inladen en karren maar. Niks voorbereiding, niks planning, just fun!

Is dit niet het dilemma waar we allemaal wel eens mee te maken hebben? Aan één kant alles proberen onder controle te houden en aan de andere kant toch gewoon willen genieten?

Onze Van heeft ondertussen ook al wel wat slagen te verwerken gekregen en we zullen dit wel aanpakken als we terug in België zijn. Ondertussen zijn de krekels aan hun avondgezang begonnen en loopt er weer een prachtige dag met leuke ervaringen naar zijn eind.