Soms vraagt men mij wel eens hoelang ik werk, hoeveel dagen per week,… En dat is voor mij een bijzondere vraag aangezien ik nooit het gevoel heb een “werkdag” te hebben. Als zelfstandige is dit sowieso al een minder afgelijnd gegeven. Je werk hangt 1, samen met wat je wil bereiken als bedrijf of persoon en 2, wordt sterk beïnvloed door externe zaken die je moet voldoen, administratie, overleg,… Dus zeggen dat ik x uren per dag en x dagen per week werk? Ik kan dat niet zo zeggen. Ook de vraag, “Wat is werk,” maakt het niet altijd simpel dit te beantwoorden. Ik spreek liever over activiteit, per dag of per “ding” dat je doet.

Een andere reden waarvoor een werkdag moeilijk te omschrijven is, is dat ik in de eerste plaats zelfstandige geworden ben om mijn eigen leven in handen te nemen, dus ook (en vooral) hoe vul je je dagen en hoeveel tijd steek je in betaalde activiteiten (ja, geld is nog steeds handig). Ik heb er een hekel aan om in een afgelijnd, verplicht schema mijn dagen en leven te moeten vullen. Uiteraard brengt dat zelfstandig zijn ook (andere) vragen en risico’s met zich mee; het hangt allemaal van jezelf af. Maar daar ga ik nu niet over uitwijden.
Maar dus; “Je werkt dan toch, maar niet afgelijnd?” Neen ; in de eerste plaats trachten wij om zoveel mogelijk onze tijd te vullen met activiteiten die wij graag doen. En dat gaat van samen ergens van genieten, over gewoon thuis zijn tot ja, wat je werk kan noemen, trainingen uitwerken en voordrachten geven aan anderen. En dit deel brengt dan uiteraard een deel “verplichte” materie met zich mee; het dagdagelijks in orde houden van het bedrijf als entiteit. Maar dat stukje is voor mij nog steeds iets wat ik ook graag doe, dus meegenomen.
Kortom, mijn antwoord op deze vraag: “Ik heb dagen waarop ik werk, maar geen werkdagen.”
Dit past geheel in mijn levensvisie dat wij het recht hebben om over ons eigen leven te beslissen. Zoeken naar een mogelijkheid die voor jou of jullie als partners, en niemand anders, een goede levensbalans, een goede levenskwaliteit is. Durven denken buiten de gangbare maatschappelijke ideeën. Moet je daar soms moeilijke en harde beslissingen voor nemen? Ja! Geen kinderen nemen is daar bij ons bijvoorbeeld eentje van. Geen vast personeel in de zaak is bijvoorbeeld een ander.
Wil dat dan zeggen dat wij een rustig leven leiden? Absoluut niet; onze activiteitsgraad per dag ligt zeer hoog; dagen dat we van ‘s morgens 6 uur tot ‘s avonds 10 uur bezig zijn, zijn geen uitzondering. Weekends waarin we nieuwe ideeën uitwerken zijn eerder regelmaat dan uitzondering. Maar het zijn activiteiten waar we zelf voor gekozen hebben, activiteiten waar we ook veel energie terug uithalen en dat zorgt ervoor dat wij dit meestal niet ervaren als “werk”. Ook, waar mogelijk, koppelen we het aangename aan het nuttige. Vele ideeën ontspruiten tijdens onze roadtrips of tijdens een gezellig avondje met vrienden.
Mijn vraag aan jou is dan: “Is “werk” een onderdeel van je leven? Of ben jij onderdeel van jou werk? Ik hoop voor jou het eerste. Dan heb je al een beter uitgangspunt om de levensbalans goed te houden.

 

Deze visie zit ook verwerkt in verschillende van onze trainingen en workshops. Nooit met de bedoeling om erover op te scheppen of anderen zich slecht te laten voelen, maar als voorbeeld dat jullie kan inspireren om toch eens bepaalde zaken in je leven te (durven) herbekijken. Zit je echter echt vast en denk je dat je niet kan beslissen? Of niet durft? Een persoonlijk duwtje door ons kan je al op gang brengen.
Have Fun!
David